Först och främst så är det en hel livsstil att vara vegan, du äter inte kött, inga skaldjur, inga ägg, inte fågel och heller inte några mjölkprodukter. Är du vegan ända ut i fingerspetsarna så ska du naturligtvis inte heller bära eller använda produkter som kommer från djur såsom exempelvis läderjackor men också honung.

Det kan lätt bli svårt att undvika produkterna helt då de nästan finns överallt i vårt samhälle. Att undvika kött och djurprodukter behöver inte vara det enda svåra utan dagligen kan du också hamna i etiska diskussioner där du måste försvara och förklara ditt val av att vara vegan.

Varför blir man vegan?

Det finns naturligtvis många olika orsaker till varför man beslutar sig för att göra en livsstilsändring. Men de allra vanligaste orsakerna till att många beslutar sig för att börja äta veganskt är

djur lever under förhållanden som du inte tål
  • Etiska skäl, att man anser att djuren lever under förhållanden som man inte kan stå för och för att försöka göra en förändring så slutar man äta kött och slutar med att bära djurprodukter.
  • Miljöskäl, genom att äta veganskt bidrar man till en bättre miljö, köttprodukter kräver mer landareal och mer energi.
  • Ekonomiska skäl, genom att välja bort kött och äter livsmedel efter säsong så kan man spara mycket pengar, numera finns det också mängder av olika bondemarknader där man kan köpa frukt och grönsaker direkt från närmaste gård.
  • Hälsomässiga skäl, många anser att kött är dåligt för din hälsa. I flera studier har det visat på att överdrivet köttätande kan öka riskerna för bland annat tjocktarmscancer.

Genom att äta veganskt kan man minska risken för olika sjukdomar bland andra högt blodtryck och hjärt och kärlsjukdomar. Medicinska skäl är också en stor del av varför man väljer att äta veganskt. Många personer med exempelvis intolerans mot mjölkallergi eller animaliskt protein har helt övergått till att äta veganskt.

Vad är då vegansk mat?

Vegansk mat skiljer sig såklart från att vara exempelvis vegetarisk eller lakto vegan och det kan mycket väl kännas överväldigande i början. Hur ersätter man till exempelvis fiskolja? Hur ska man få i sig tillräckligt med protein? Blir man mätt? Kommer jag att  sakna vitaminer? Kortfattat så är vegansk mat frukter och bär, gryn, baljväxter nötter, rotfrukter och olika frön. Med dessa skapas oändliga möjligheter till näringsrik och vackra färgglada rätter. Pasta går till exempel utmärkt att äta så länge du ser efter ordentligt att den inte innehåller ägg. Helt enkelt så är den viktiga beståndsdelen med att äta veganskt att du får lära dig om näringslära, detta är viktigt så att du inte gör för stora missar och kroppen inte får vad den behöver. Efter ett tag blir det lätt att byta ut produkterna mot andra och utbudet är relativt stort idag när det kommer till veganska produkter i mataffären eller på restaurangen. Det är lätt att bli kreativ i köket när man kan och känner till de olika livsmedlen och att äta veganskt behöver inte känns jobbigt utan kan såklart också vara kul och lustfyllt, en bonus är ju också att den smakar bra och att den också kommer med hälsofördelar.