Stark mat finns de gott om runt om i världen, i flera olika länder. Mat som kan bota både de ena och det andra sägs de, såsom förkylning och huvudvärk med mera. En av de absolut starkaste maträtterna som finns är curryn phaal, även kallad Bombay Burner. Denna rätt är 200 gånger starkare än tabasco.

Phaal kan i absolut värsta fall göra så man får en hjärtinfarkt om man har dåligt hjärta, då den sätter igång blodcirkulationen och höjer blodtrycket något extremt. Men annars äts den av väldigt många i Indien som påstår sig vara friskare än andra, då den botar all sorts förkylning och huvudvärk. Phaal är namnet på såsen i rätten och det är väldigt många ingredienser i den. Bland annat tillagas den med olika sorters chili främst den gröna chilin, ingefära och fänkål. Om man mäter styrkan på en phaal i enheten Scoville uppgår den till cirka 1 miljon. Medan tabascon som är känd för att vara stark endast har 5000. På en restaurang i New York får den som klarar av att äta upp en hel portion med phaal en gratis öl samt ett diplom av personalen. Men innan man börjar äta måste man godkänna att restaurangen inte tar ansvar för eventuella medicinska besvär som kan uppstå. Kocken tycker dessutom att de är så pass stark att han har gasmask på sig när han tillagar maträtten.

Världens starkaste chili

Dragon’s breath

En ny chilisort kom fram för några år sen, man kallar den Dragon’s breath. Det var i norra Wales en grönsaksodlare tog fram denna starka chilin. Denna chilin ska ha en styrka på 2,48 miljoner enheter på scovilleskalan. Man rekommenderar att inte äta denna chilin då den är så extremt stark och att man kan kvävas och dö av den. Man har dock tankar på att den ska kunna fungera som en bedövningssalva, eftersom den är så pass stark som den är så har den en avdomnad effekt. Vilket kan va ett alternativ till personer som är allergiska mot andra bedövningssalvor. Innan dess var Carolina Reaper den absolut starkaste chilin och har varit världsrekordhållare i Guinness rekordbok sedan augusti 2013.

Stark mat förlänger livet

Att äta stark mat kan förlänga ditt liv. Efter många forskningar har en studie visat att de som äter kryddstark mat minst 2 gånger i veckan har 10% lägre risk att dö. Bland de personer som åt stark mat 3-7 gånger i veckan var de hela 13% lägre risk. Det vill säga ju mer stark mat du äter desto bättre. Chilin har kopplats ihop med både hjärtsjukdomar, lungsjukdomar och cancer. Ett ämne som finns i chilin är capsaicin, det sägs ha en antiinflammatorisk effekt. Chilin förbättra ämnesomsättningen och dessutom så förbättrar den bakteriefloran i magen. Bara massa hälsofördelar så länge man håller de på en rimlig nivå och inte går på de allra starkaste. Det är betydligt vanligare att man äter starkare mat i andra länder än i Sverige. Om personer i sverige skulle bli bättre på de här så skulle uppskattningsvis 500-1000 färre personer dö varje år i hjärtinfarkt.