Ja varför skulle man äta insekter? Många av oss skulle nog fortfarande höja ögonbrynen och knipa ihop munnen om en tallrik med insekter skulle sättas framför oss.

Men många länder har i evigheter ätit insekter, och det sägs att två miljarder människor i världen äter insekter, det ses som rena delikatessen, några andra har precis startat med att anamma trenden med insektsätande medan vi i Sverige fortfarande är något skeptiska. Men varför skulle man äta insekter om man inte måste? Vart skulle man ens köpa eller hitta insekter? Hur tillagar man dem? Varför är det en stor debatt om insektsätande hos många idag? Framöver kanske vi kan reda ut några av anledningarna.

Positiva anledningar till att äta insekter

Det finns många positiva anledningar till att äta insekter, och en av dem är att de är proteinrika.  Men det är fel att säga att alla insekter är lika proteinrika som rött kött, då protein innehållet beror helt på vad insekterna tidigare har ätit. Något som också är värt att nämna är att de ofta är rika på mineraler och ger ett stort tillskott av bland annat järn, koppar, zink, magnesium, kalcium och selenium.

insekter är proteinrika

Generellt kan man också säga att att en mjölmask faktiskt innehåller mer vitamin än vad köttet ifrån ett nötkreatur gör och att syrsor har genom studier också visat sig ha anti inflammatoriska och probiotiska egenskaper, vem kunde ha anat?En annan positiv anledning som de flesta av oss känner till är att det är klimatsmart att äta mindre kött och genom att äta insekter istället för kött får vi oftast i oss lika mycket protein eller till och med mer beroende på vilka insekter vi väljer att äta. Anledningen till att det är klimatsmart att äta mindre kött är att djurproduktionen idag står, till största delen av får och nötkreatur, för 15% av de totala utsläppen av våra växthusgaser. En negativ påverkan av klimatet sker inte bara utav växthusgas, utan också av exempelvis transport, vilket kan undvikas i större utsträckning av ett större insektsätande. Insekter kan odlas överallt. I stan, på landet, i trånga utrymmen och i alla olika klimat. Man slipper därför en transportkostnad och uppfödningen av de olika insekterna är praktiskt taget helt gratis då insekter lever på vårt matavfall och vissa insekter till och med äter olika slags plast.

Vi äter redan insekter

Faktum är att de allra flesta av oss redan äter insekter utan att vi vet om det, och det är kanske tur det. Vissa av oss har kanske svalt en fluga under cykelturen när vi andats med öppen mun men rester av insekter i vår mat finns i stor utsträckning i allt från pasta och choklad till tomatsås. De allra flesta livsmedel har faktiskt regleringar kring just hur mycket insekter de får innehålla och vi skulle nog bli relativt förvånade över mängden som faktiskt tillåts. I Sverige är dock försäljning av insekter som rent livsmedel förbjuden men livsmedelsverket har fortfarande en öppen dialog med företag som har ett intresse av att sälja insekter som mat och intresset för det växer också stort. En sak är säker, det kommer att se spännande ut på tallriken framöver.