När jag hör någon säga äta insekter tänker jag först på Mowgli när han frågar Baloo äta myror med en rynkning på näsan, jag tänker också på alla Robinson deltagare som står inför utmaningar där uppgiften är att äta alla möjliga små och stora kryp och vi ser hur vissa av dessa deltagare med skräck försöker stoppa i sig så många som möjligt för att vinna något pris eller immunitet.

Vissa har absolut inga problem med att stoppa i sig dessa kryp som serverats både levande och döda men personligen så hör jag nog till den skaran av människor som om jag inte var absolut tvungen att äta insekter så låter jag hellre bli.Vi i Europa är inte speciellt vana med tanken att äta insekter men det finns många platser i världen där det hör till vanligheten och där det till och med kan ses som en delikatess att äta stekta, marinerade, friterade och till och med levande kryp. Faktum är att cirka 80% av alla länder på jorden har insekter på sin meny och omkring 2 miljarder människor äter olika typer av insekter för att det är tradition i just deras länder. Vanligast är det i länder som Thailand, Kina, Sydafrika och Mexico och jag kommer ihåg när jag var i Mexico att jag kunde till och med hitta maskar i deras alkohol, jag tror att den hette Mescal och lades i varje flaska efter att spriten var färdig. Larvar är vanliga att hitta och anses som en delikatess och man kan faktiskt hitta dom ofta tillsammans med tortillas och en stark kryddsås.

som kyckling

Japan har en delikatess som kallas zazamushi som består av vattenlevande insektslarver som är stekta i socker och soja medan man i Thailand gärna tar sig an gräshoppor som är friterade. Ett annat exempel på insekter som äts kommer från Kambodja där människor under Pol Pots tid vid makten hade det riktigt knapert och jag kommer ihåg att jag såg ett program på teve med Gordon Ramsay där han besökte landet och gav sig ut i skogen med den lokala befolkningen och letade efter tarantellaspindlar som sedan friterades i olja i en stor panna tillsammans med vitlök. Hans minspel och kommentarer var ganska roliga att se då vissa delar enligt han var ok att äta då dom smakade som kyckling med andra delar var riktigt äckliga men för befolkningen på landsbygden i Kambodja var denna maträtt ett sätt att överleva svälten i landet på 1970 talet medan det idag anses som en delikatess. Med Kambodja i åtanke kommer jag osökt att tänka på att under speciella omständigheter när det som vi vanligen äter inte finns tillgängligt så tar vi människor till oss det som finns tillhanda och även om min tanke på att äta insekter gör att kräkreflexen i halsen vaknar till liv så skulle jag med stor sannolikhet och även stort motstånd äta dom insekter som finns tillgängliga om det är så att våra vanliga livsmedel av någon anledning inte finns längre.