Rawfood, eller råkost som är den svenska översättningen, är ett matkoncept som enbart består av råa livsmedel i form av vegetabilier. Detta innebär livsmedel i form av grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön, sädesslag med mera som inte tillagats genom någon form av upphettning upphettas till temperaturer över 42 grader Celsius.

Detta då det enligt vissa studier visats på att viktiga växtantioxidanter försvinner då maten. Det kan även bildas andra ämnen som inte är bra för hälsan. Rawfood har på senare tid blivit populärt, speciellt bland veganer, och idag finns det både fysiska butiker och butiker på nätet som har stort fokus på rawfood.

Varianter

Rawfood kan förekomma både med eller utan inslag av animaliska produkter. Av de som äter vegansk rawfood är grönsaker, nötter, frukter, bär och fröer vanliga livsmedel. Det finns även undergrupper till vegansk rawfood. Så kallade frukterianer äter huvudsakligen frukt, bär, nötter och fröer. En annan undergrupp är juicetarianer som processar livsmedel för att konsumeras i form av juice.

rått nötkött serverat med rått ägg

Den variant som även innehåller animaliska produkter konsumerar även rått kött, ägg, mjölk, fisk utöver grönsaker, frukter, bär, nötter och annat som ingår i den veganska varianten. Trots att den initiala tanken på att äta råa animaliska produkter kan verka främmande finns det redan en del etablerade måltider av denna form inom olika kulturer. Exempel på detta är råbiff som ofta serveras med ett rått ägg och den japanska rätten sashimi som blivit allt mer vanlig vid restauranger som serverar sushi i Sverige.

Hälsofaror

De som enbart äter rawfood behöver vara noga med att få i sig alla nödvändiga ämnen. Speciellt de som äter veganskt. I vegansk rawfood är det vanligt med ett underskott av vitamin D samt B12. Det kan även vara för lite kalorier för att vara tillräckligt för ett växande barn som dessutom har extra stort behov av rätt mängd vitaminer.

Matförgiftning är också något att se upp för då bakterier inte kan undvikas på samma sätt som då maten upphettas. Detta då många bakterier dödas vid upphettning. Vanligaste maten att orsaka problem är rått kött, fisk och skaldjur. För att undvika matförgiftning är det därför viktigt att känna till fall där maten orsakat illamående eller sjukdomar för att se till att maten inte riskerar att vara en hälsofara.

Hälsofördelar

Livsmedel innehåller olika typer av vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra livsviktiga ämnen som kroppen behöver. I den finns även enzymer som förespråkare av rawfood menar på förstörs då maten värms. Så genom att äta rawfood så hålls enzymproduktionen vid liv, vilket är livsviktigt för att vi människor ska kunna ta upp näring.

Fördelar med rawfood som lyfts fram men som är värda att ifrågasätta

Rawfood tenderar även att leda till viktnedgång. Detta är dock diskuterbart huruvida det har något att göra med att maten inte blivit uppvärmd snarare än vilken typ av livsmedel som används i maten. En annan fördel med rawfood som ofta lyfts fram är att det ska vara bättre för miljön. Även här går det att diskutera huruvida det har något med konceptet i sig eller mer den typen av livsmedel som används. I båda dessa fall skulle till exempel en vegansk kost som blivit utsatt för upphettning mycket väl kunna påvisa samma fördelar.