När man hör ordet insekten så tänker man på naturen och skogens alla larver och maskar. Men i vissa länder är det tradition att faktiskt tillaga och äta insekter.

Vilka insekter äter man

Det låter ju inte så trevligt när man hör ordet äta insekter men det är faktiskt så att vissa insekter är nyttigare än nötkött exempelvis, 100 gram nötkött innehåller 19-26 gram protein och 3,1 mg järn, medans 100 gran syrsakött innehåller 8-25 gram protein och 9,5 mg järn.Insekter innehåller dessutom ännu mer bra vitaminer och mineraler och även koppar, zink, kalcium och magnesium. En insekt äter du oftast hel som den är och på så sätt får du i dig kitin som är en fibersort.Har man problem med magen och känner sig orolig så är det bra att få i sig prebiotika och anti- inflammatoriskt och hör och häpna men en syrsa innehåller faktiskt dessa ämnen och är väldigt bra för magen, en person som har problem åker oftast till apotek eller matvaruhandel och köper dessa ämnen i tablettform eller kanske någon bra yoghurt med bra bakterier i.

syrsor äter mindre än kor

Miljömässigt är insekterna bättre mot miljön då de inte alls släpper ut lika mycket växthusgas som ett nötkreatur gör, en ko släpper ut 2850g/kilo medans en syrsa släpper ut 1,57g/kilo, det är en väldigt stor skillnad. Ska man fortsätta att jämföra en ko och en syrsa så äter inte syrsor alls lika mycket som en ko, 10 kilo foder för en ko= 1kg nötkött, en syrsa behöver 1,7 kilo foder till 1 kg syrsakött. En ko eller flera behöver ha betesmarker på flera hundra kvadratmeter för att beta och gå på, en syrsa behöver runt 40 kvadratmeter. Syrsor kan även leva på varandra och på så sätt tar de ingen plats att föda upp dem heller. Kostar varken knappt tid eller pengar. Du kan även föda upp dessa insekter vart du än bor, i en bungalow på en strand, i en lägenhet eller i din husvagn. Hur gör du med nötdjuren i dessa bostadssituationer då? Det finns rätt mycket bra egenskaper om att börja äta insekter istället för nötkött och det mest spännande är ju att insekterna äter i regel upp det du inte äter, matrester och tillochmed plast. I Kina, Thailand, Mexiko och Sydafrika bland annat så äter de redan insekter, ja nästan 2 miljarder människor redan. Detta låter ju konstigt men faktum är att det inte är konstigt alls. Så vad är det som krävs för att vi svenskar ska börja äta insekter vi också, räcker denna information om att det är mycket bättre i många plan eller krävs det mer argument för det?Skulle du bli serverad en hamburgare med nötkött så skulle du inte tacka nej, men skulle du bli serverad en burgare med mixade insekter i istället hur ställer du dig till det? Du kanske inte ens vet om vad du äter där och då?Skulle man kunna lura i någon en insektbörjare tro, eller skulle personen i sig spy rakt ut?

Det återstår att se när denna delikatess presenteras i Sverige.