Så länge som det har funnits ett intresse för att vara hälsosam eller se hälsosam ut har det funnit delade meningar gällande vad som räknas som nyttig kost. Under en period var det kolhydrater som var nyttigt och fetter som var farliga. Senare skulle det dyka upp studier som sa att fetter var bra och det var kolhydrater som var farliga. Och för att göra det hela lite mer komplicerat så kom det senare fram i än nyare studier att det beror på vilken typ av fett eller kolhydrat som avgöra om det är nyttig eller inte.

Fett vs kolhydrater

Att vad vi äter påverkar hur länge en människa lever och dess välmående är något alla är överens om. Personer som äter en varierad kost med samtliga nödvändiga vitaminer och mineraler mår i regel bättre än någon som enbart äter friterade saker.Fetter är en bra källa för energi. Beroende på vilken typ av fett kan den vara mer eller mindre nyttig. Mättade fetter, som finns i animaliska produkter, bidrar till exempel mer till hjärt-och kärlsjukdomar än vad fleromättade fetter gör.

Var försiktig med den energi du får

Det är viktigt att vara försiktig med mängden fett eftersom det lätt kan bli för mycket energi. Den energi en människa konsumerar mäts i kcal. Ett förenklat sätt att se på saken är att om en person äter fler kcal än som förbrukas under en dag lagras de överblivna kcal som fett i kroppen. Genom att oftare ligga på ett överskott av kcal gör så att den personen går upp i vikt.Kolhydrater är också en källa till energi. Kolhydrater kan vara snabba och långsamma. Detta betyder att det går snabbt eller långsamt för kroppen att ta till sig energin. Livsmedel med mycket socker innehåller en stor mängd snabba kolhydrater. Precis som med fetter innebär det en hög mängd kcal vilket vid överkonsumtion av snabba kolhydrater och kan leda till övervikt.

Matbiologi

Något som är viktigt att komma ihåg är att ingen människa är lik den andre. Fisk är ett livsmedel många skulle hävda tillhör kategorin ”nyttigt”. En person med luftburen allergi mot fisk skulle säkert hävda något annat. Det som avgör om något är nyttigt eller inte är biologi. Hur ser kosten ut rent biologiskt och hur ser den som konsumerar ut rent biologiskt? Och blir detta en bra kombination?Mat är något som oftast tillagas innan servering. Då sker det kemiska reaktioner som kan förändra de biologiska förutsättningar som finns i maten. Gryner är ett livsmedel som innehåller flera viktiga ämnen. Däremot så kan det vara svårt för kroppen att ta åt sig av dessa genom att äta gryner i sin rena form. Genom studier så har det visats att genom att låta gryner ligga i vatten en stund påbörjas en fermentering och under denna processen frigörs det nyttiga i grynen och vi kan enklare ta till oss det.

Så hur ska någon egentligen äta för att äta nyttigt? Det beror helt enkelt på vad som är måttet för en hälsosam livsstil. Personer som tränar behöver en annan kost än de som inte tränar. Oavsett vad är det viktigt att skapa sig kunskap om kost och hur den påverkar oss. Ett bra ställe för att lära sig mer som kost är på livsmedelsverkets hemsida.