Låt oss prata om mat från mellanöstern. Mellanösterns mat förför många matälskare med livets och färger i köket förutom dess doftande smaker och komplexa strukturer.

Men innan du också fördjupar dig först med att skapa dina egna rätter, vill du fylla på de klassiska ingredienserna som ingår i Mellanösterns mat, av vilka det finns en hel del. För många återspeglar mat i Mellanöstern inte bara fruktbarheten i regionen utan också styrkan och hållfastheten hos dess människor, som fortsätter att producera underbar mat i tider av svårigheter och till och med konflikter, när förnödenheter och resurser är hjärtskärande.

Färgrik mat

Huvuddelen av hushållet måste i huvudsak lita hårt på att bevara naturliga ingredienser som odlas lokalt, som sedan lagras i en omfattande spiskammare tills de krävs och kombineras med kryddor med underbar resurs. Det finns utan tvekan en glad tillfredsställelse med att få ut något magiskt från väldigt lite. Som en mat-besatt bloggare från Mellanöstern vill jag också hålla mina skåp fyllda med grunderna, redo att spontant piska upp sensationella rätter för vänner och familj. Mellanösterns mat är allt om att dela mat som ibland lagas av äldre mödrar och äts tillsammans vänner och familj.

Föreställ dig varje familjemedlem, ung eller gammal, doppade sina flatbröd i juicen från det stekta lammet, kokta och begravda under jorden enligt beduiners tradition. Föreställ dig mormor med hennafärgade fingrar, skrynkliga av utmaningarna i livet och livets visdom och delikata bakverk och sött te innan en bröllopsfest. På många sätt blir mat en personlig berättelse om ens familj och uppfostran och är därför djupt förankrad i minnet.

Flatbröd

Flatbröd är ett välbekant ansikte i Mellanösternens kök och kan kombineras med enkla och komplexa smaker. En av mina favoritvägar att äta flatbröd är att helt enkelt doppa dem i olivolja och nötaktig za’atar. Tro det eller ej, i Mellanösterns kultur ersätter flatbröd helt behovet av bestick. Medan vissa i ”väst” kanske tycker att detta är civiliserat, är den här synen ganska kortsiktig – varje skål, vare sig det är hummus eller maklouba (saftigt lamm begravt under ris med kardemumma) skopas upp med delikat flagnande, grillade flatbröd som absorberat den delikata juicen från alla livsmedel – helt gudomligt.

Freekeh

Freekeh

Freekeh är babygrönt vete som rostas på öppen eld och gnuggas för att ge det en jordig, nötig och rökig smak och mycket textur att bita i. Enligt flestas ödmjuka åsikt är freekeh mest utsökt blandat med sauterade lökar, rostade pinjenötter och söta kryddor och fyllda i en hel stekt kyckling för att skapa en hälsosam familjemåltid med massor av portioner att spara.

Bulgurvete

Bulgurvete finns på listan på grund av att det är en av huvudingredienserna i den underbara sallad som är tabbouleh, gjord av finhackad persilja, tomater, färsk mynta och ödmjuk bulgur. Jag älskar hur tabbouleh lägger till en antydan av friskhet till varje spridning av mezze-tallrikar, samtidigt som den på ett intet sätt fyller på grund av de små pärlorna i bulgur.