Måltider är så mycket mer än bara till för att stilla hunger. Det är kring mat som familjer och vänner samlas, runt frukost som dagen planeras, runt lunch som livet sker och runt middagar som drömmar berättas och framtidsplaner smids.

Lyxiga maträtter kan förhöja dessa måltider. Genom maträtter från andra kulturer kan människor drömma sig bort till andra platser och känna smaker och dofter från fjärran länder utan att fysiskt resa iväg. Maten har också en viktig roll att spela under festligheter så som nyårsafton, födelsedagar, bröllop eller annat firande. Under sådana speciella händelser kan en lyxig maträtt verkligen höja stämningen och bidra till att dagen blir så speciell som alla hoppats.Det går att hitta hundratals restauranger som serverar lyxiga rätter med alla möjliga olika inriktningar runt om i Sverige, många restauranger har även cateringservice och kan hjälpa till att leverera mat direkt hem till dörren. Det kan dock kosta en hel del, och det går att spara mycket pengar på att laga maten själv. Det är dessutom roligt och utvecklande att lära sig att laga egna lyxmåltider.

Laga lyxiga maträtter hemma

Hemlagade rätter kan också vara lyxiga

Lyxiga maträtter behöver inte innebära dyra besök på fina restauranger. Idag finns det stora möjligheter att laga riktigt goda måltider hemma. Att laga egna lyxiga maträtter behöver inte vara avancerat, ta särskilt lång tid eller kosta mycket pengar. Dessutom är hemlagad mat oftast mer uppskattad bland vänner och bekanta än mat från restaurang eftersom det då ligger mer personligt engagemang och tankeverksamhet bakom rätten. Det är också roligt att kunna berätta för sina gäster exakt vad rätten innehåller och att kunna dela recept med sina vänner för att sprida de lyckade recepten vidare. Glöm inte bort att lägga ned tid på dukningen eftersom det är helheten som skapar stämningen och en vacker dukning kommer höja känslan av en lyxig maträtt.På ICAs hemsida finns det en egen kategori för just festmiddagar, här finns många bra tips när inspirationen inte vill infinna sig. På hemsidan går det att välja vilken kategori av måltidstips som ska visas. Dessa kategorier är uppdelade i typ av tillfälle, typ av recept, specialkost och ingredienser. Detta innebär att det är enkelt för personer med exempelvis glutenallergi eller för människor som äter specialkost att hitta måltider som passar för just dem. Bland recepten går det att hitta allt från lyxig svamprisotto till viltkött och franska fisksoppor. Alla recept är skrivna på ett enkelt sätt så att även den mest ovana hemmakock kan förstå. Det går även smidigt att sortera recepten efter svårighetsgrad och tillagningstid beroende på hur bråttom det är tills maten behöver vara färdig och stå på bordet.En annan användbar funktion på hemsidan är att besökarna kan betygsätta och kommentera de olika recepten så att andra besökare kan se vilka maträtter som är mest populära, godast eller enklast att laga. Det går även att spara sina favoritrecept i en egen digital kokbok så att det enkelt går att hitta recepten igen när det är dags för nästa firande eller högtid.