Vi i Sverige har valt en försiktig väg inom detta område där vi avvaktar med detta innan man kommer fram till ett gemensamt regelverk inom EU men det finns vissa länder som redan börjat på en nationell nivå med lagar och försäljning där framförallt Belgien är ledande.

Våra grannar i söder, Danmark hakade på under 2015 innan EU fått upp ögonen för detta livsmedel men även Finland hakade på lite senare och både dessa omfattas idag av ett undantag i reglerna vilket har gett dom möjligheter att sälja insekter i matsyfte till vanliga konsumenter. I Finland kan man bland annat hitta dessa läckerheter i vissa butiker redan och andra varianter av insekter som finns på listan över insekter som säljs är bidrönarlarver som används till att producera honung och efter att dom är klara med sitt arbete i bikupan har slängts bort och honungsproducenter hoppas mycket på att just dessa larver i framtiden ska bli ett populärt livsmedel och värt att notera är att dessa larver idag säljs till vissa restauranger i landet så för den som är nyfiken på hur dom smakar kan ta en tur till vårt östra grannland och prova på. Annars är det framförallt syrsorna som syns på bilden ovan som kommit att bli den stora inträdesinsekten och runt om i landet har det byggts syrsafarmer som nu i full skala odlar just syrsor enligt dom riktlinjer som finns tillgängliga för odling och flera stora företag har valt att hänga på denna framtidstrend som än så länge ligger i startgroparna.

insektsoppa

I Danmark ligger man också långt framme inom området och en mängd olika produkter med insekter kan köpas i vissa butiker och bland annat såg jag för inte så längesen att dom har ekologisk juice i flera olika smaker där varje flaska innehåller över 30 malda syrsor. Att dom har kommit långt i landet märks kanske främst när producenter träffar människor så behöver dom inte nu för tiden förklara lika mycket varför det är bra att äta insekter och det är fler och fler som provar att smaka produkterna. Än så länge importeras dom flesta insekterna och produkterna från andra länder då den inhemska produktionen ligger i startgroparna och flera före detta svinfarmar har börjats att byggas om till insektsfarmer för att få igång en hållbar och billigare produktion. Den danska staten är med på noterna och investerar i olika projekt för att främja branschens utveckling och jag slås lite grann av hur det i alla fall i teorin låter som en bra utveckling både för miljön och oss människor om denna utveckling fortsätter dom närmaste åren med tanke på att många insekter faktiskt kan födas upp med hjälp av till exempel mäsk från bryggerier eller överblivet bröd från bagerier vilket självklart är bättre än att det körs iväg och bränns. Ju mer jag läser och skriver om detta blir tanken på att prova mindre främmande och visste ni att dom flesta av oss redan idag omedvetet äter omkring 1kg insekter varje år?