För många är maten bland det mest spännande med att resa och man ges därmed möjligheten att prova rätter och råvaror du kanske aldrig skulle prova annars. Förstår man inte språket kan det också ibland bli en överraskning vad man provar på och i vissa fall kan maten rent av vara dödlig. Nedan listar vi maträtter du definitivt bör undvika att prova på och vill du absolut prova dem så se till att de iallafall är tillagade av någon som faktiskt vet vad de gör.

Dödlig mat på nära håll

Vi är inte förskonade från dödlig mat eller dödliga råvaror i Sverige, utan det finns en hel del vi bör vara lite försiktiga med. Några är ok i till exempel kokt eller stekt form och mindre bra råa. Andra råvaror kan vara ok som de är men exempelvis ha en blast eller en kärna som kan vara farlig. Några exempel på de sistnämnda är körsbär och cashewnötter där körsbär är helt ok att äta som de är men där kärnan faktiskt är giftig. Att svälja kärnan kan innebära att kroppen får i sig det farliga giftet cyanid och höga doser av dessa kärnor innebär naturligtvis att du faktiskt förgiftar dig själv och din kropp. Men cashewnötter då? De verkar ju så nyttiga. Men faktum är att nötterna inte är så råa som man kan tro utan de behandlas alltid med ånga och ångan används för att få bort en olja i skalet. En olja som i stora mängder faktiskt kan vara dödligt och kan ge obehagliga hudutslag.

Dödliga rätter och frukt runt om i världen

blåsfisk

Den japanska delikatessen blåsfisk kan ätas rå som sashimi men endast extremt vältränade kockar med 2-3 års lärlingskap följt av ett godkänt examensprov får tillaga fisken vars inre organ innehåller tetrodotoxin. Tetrodotoxin är ett dödligt gift vilket vid förtäring oftast leder till dödlig utgång genom andningsförlamning och det räcker med 1 mg gift för att man inom 20 minuter faktiskt tar sitt sista andetag.Rätten serveras oftast tillsammans med ris men också olika färska grönsaker. Vill man undvika att bli kvävd medan man avnjuter en måltid så ska man undvika att beställa in rätten Sannakji när man besöker Korea. Sannakji är inte giftig på så sätt men är en sorts bläckfisk vilken äts rå och trots att den är död så behåller den sin sugförmåga. Det innebär att huvudet på bläckfisken skärs av strax innan den serveras och det gör att tentaklerna fortfarande rör på sig. Det i sin tur innebär att man behöver dubbel tugga maten för att vara hundraprocentigt säker på att tentaklerna är sönderkrossade. Ungefär 6 personer dör varje år av att äta Sannakji på grund av att de faktiskt kvävs till döds.En mycket populär frukt från västra Afrika är Aki vilken också är nationalfrukten på soliga Jamaica bör också undvikas. Den päronformade frukten kan om den äts omogen orsaka kraftigt blodsockerfall detta på grund av att det omogna köttet innehåller hypoglycin vilket är giftigt. Att få ett kraftigt blodsockerfall kan i värsta fall orsaka döden.