Det är ett vida känt faktum att människan generellt mår bättre av att äta mycket frukt och grönsaker. Hälsofördelarna går inte att förneka. Men det finns vissa frukter som är extraordinärt nyttiga för oss.

Tropiska Frukter

Ananas är en av de tropiska frukter som är sprängfylld med vitaminer, enzymer och antioxidanter. Detta gör att den kan hjälpa våra immunsystem, bygga starka ben och till och med ha vissa fördelar vid magbesvär. Ananasen är förstås full av C-vitamin, som kan hjälpa mot hjärtproblem och ledvärk. Även vid en vanlig förkylning kan ananas hjälpa mot slem i näsa och hals.

Duranen är en något mer ovanlig frukt, men åh så nyttig. Den kallas ibland för “kungen av frukter.” Liksom ananasen har duranen ett hårt och taggigt skal. Men till skillnad från ananasen luktar denna frukt tyvärr ganska illa. En duran kan användas i juice, soppa, godis, glass m.m. Smaken sägs vara lik smaken av ost, mandel, vitlök och karamell. Det låter kanske inte så aptitretande, men i sydostasien används denna frukt i bland annat matlagning.

Citrusfrukter

Citrusfrukter är kända för sin höga halt av C-vitamin. De innehåller dessutom folsyra som ser till att hjärnan har en stabil nivå av dopamin. Även skalet på citrusfrukter är nyttigt. Det är kanske inte särskilt gott att äta i några stora mängder, men lite rivet citron- eller limeskal i en smoothie eller maträtt kan vara riktigt läckert. Citron är en av de citrusfrukter som är nyttiga för oss. Forskare tror att flavonoiderna i citron har antibakteriella egenskaper och att de även kan skydda mot både cancer och diabetes. Citronjuice kan användas på sallader, i vatten eller i matlagning. Vid en förkylning kan det hjälpa att kombinera citronjuice med kokande vatten och lite honung.

En citrusfrukt som inte behöver kombineras med något för att vara god är förstås apelsinen. Liksom citronen är den full av C-vitamin och kan hjälpa mot förkylningar. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet hjälper den dessutom hudens kollagen, och kan motverka astma och reumatism. En annan suring med många fördelar är grapefrukten. Även denna frukt tros skydda mot cancer och tumörer. Dessutom är den antiinflammatorisk. Grapefruktjuice kan vara gott för den som föredrar en juice som inte är allt för söt. Många väljer att äta en halv grapefrukt tillsammans med sin frukost på morgonen på grund av dess hälsofördelar.

Bär

En god nyhet om bär är att de är som naturens egna nyttiga godis. Förutom den fantastiska smaken är bär som till exempel hallon fulla av fibrer och C-vitamin, och har dessutom visat sig ha fördelar mot cancerceller. Även jordgubbar har visat sig kunna förebygga cancer och bildande av tumörer. Ett annat nyttigt bär är det lilla blåbäret. Studier har visat att blåbär bland annat kan förebygga demens och Alzheimers. De hjälper dessutom kroppen att reglera blodsockret.

Avslutning

När det kommer till nyttig frukt finns det oändligt mycket att välja på. Frukterna som nämns i denna text är bara några av de hälsosamma superstjärnor som fruktvärlden har att bjuda på. Att experimentera med de olika alternativen i juice, smoothies eller fruktsallader är gott, nyttigt och kul!