Att frångå traditionell mat och att börja äta insekter kan ge olika reaktioner. Många skulle nog säga att vi i Sverige har en djupt rotad tradition av att insekter är något obehagligt och många av oss skulle nog tänka till mer än en extra gång innan man till exempel slänger in en friterad larv i munnen.

Som människor har vi också ett stort behov av att klassificera omvärlden och insekter hamnar inte bland kategorin mat för de flesta. Tittar man på hur många insekter det finns i världen som är ätbara så ligger siffran på omkring 2000 stycken olika registrerade arter. Insekter ses på många olika ställen i världen, bland andra Colombia, Kina och Thailand som en ren delikatess och innehåller ofta en stor mängd järn, protein och olika mineraler. Även i Sverige finns många ätbara men även näringsrika insekter såsom noshornsbagge, larver och gräshoppa. Noshornsbaggen är relativt vanlig i södra och mellersta Sverige och man känner lätt igen dem på det utstickande hornet. Vid tillredning av noshornsbaggen så används larverna och inte de färdigväxta baggarna. Att hitta larverna brukar vara ganska lätt, de återfinns bland annat ofta vid drivbänkar i växthus. Dessa steks med smör och äts med fingrarna och kan serveras som en förrätt.  Intresset för att äta insekter växer i Sverige, men utbudet är ganska litet och livsmedelsverket har sedan i slutet av november 2017 tillfälligt satt stopp för att sälja insekter i Sverige som människoföda.

Ett alternativt protein

insekter istället för kött

Intresset för alternativa produkter istället för att äta kött har ökat stadigt under en längre tid och speciellt i västvärlden. Den allra största anledningen sägs vara den klimatpåverkan vårt enorma köttätande har och på nära håll har både Danmark och Finland anammat trenden med insektsätande. I Finland blev insekter som människoföda lagligt att sälja redan i november 2017 och där finns numera ett relativt stort utbud. För en tid sedan lanserades också där ett insekts bröd där varje brödlimpa innehöll cirka 70 stycken nermalda syrsor. Syrse brödet innehåller fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin och är därför en utmärkt proteinkälla. En annan stor fördel med att äta insekter är att man faktiskt kan äta hela djuret medan hos det större köttdjuret är det relativt mycket som faktiskt inte används.På hemmaplan diskuterade IKEA redan under 2015 om att introducera insekter till restaurangen, men planerna ligger numera på is tills livsmedelsverket kan godkänna planerna.

Problem med att insekter som föda?

Några av fördelarna med att äta insekter har redan nämnts ovan, men kan det finnas problem vid en insektsdiet? Isåfall vad för slags problem kan det finnas vid att inta insekter som föda?Ett problem kan vara själva uppsamlingen av den nya födan. Vart kan du köpa eller samla in din mat? Det krävs stor kunskap om hur man kan tillaga maten då vissa insekter rent av kan vara farliga vid tillagning på fel sätt. Ett annat problem är också att många av insekterna kan ställa till det för allergiker då proteinet kan påminna om proteinerna i blöt och i olika slags skaldjur.