I insektsvärlden kryllar det av varelser som människor kan äta. Faktum är att i ungefär 80 procent av alla nationer i världen äter man insekter och har så gjort under väldigt lång tid. Insekter är alltså en mycket vanlig födokälla för människor, och ser man till näringsinnehåll är de också rejält nyttiga. De innehåller ofta höga halter av protein, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Det finns cirka 1400 olika insektsarter som är lämpliga som föda för människor, bl.a. larver, syrsor, gräshoppor, termiter, getingar och bärfisar. Den rika tillgången på insekter världen över, deras näringsinnehåll och det faktum att de är synnerligen klimatvänliga i jämförelse med andra biologiska varelser som man äter, gör dem till ett kraftfullt livsmedel. På samma fodermängd som krävs för att producera ett kilo nötkött kan man få fram nio kilo gräshoppor.Även om större delen av världens nationer konsumerar insekter regelbundet så är det fortfarande ovanligt förekommande i Europa och övriga västvärlden. Inom EU är man övervägande överens om att inte tillåta försäljning av hela insekter som livsmedel för människor. I Sverige är det olagligt medan marknaden i exempelvis Danmark och Finland är mer liberal och tillåter försäljning. Att köpa insekter är däremot inga problem. På internet kan man som svensk beställa torkade hela insekter eller syrsmjöl och på så sätt prova denna kulinariska upplevelse i hemmet. Syrsmjölet kan användas för att baka ett smarrigt, proteinrikt bröd. Syrsor och gräshoppor är även vanliga att kombinera med söta smaker som kola eller choklad.Om man är sugen på att prova att tillaga och äta insekter som man infångat själv så bör man komma ihåg att de kan innehålla bakterier som riskerar att göra en sjuk, så ordentlig tillagning rekommenderas i alla lägen.Några populära insekter på tallrikar världen över:

Mopanelarven

Mopanelarven

Finns i Afrika och betraktas i många länder som vanlig föda. Namnet kommer från mopaneträdet som larverna helst kalasar på. Som människoföda betraktad är mopanelarven den mest näringsrika insekten då den innehåller ungefär sextio procent protein, men också övrig näring som människor behöver. Under de sex veckor som de befinner sig i larvstadiet så kan de skördas. Man plockar bort de taggar som finns utvärtes, rensar dem från smuts och annat som kan komma med i skörden och därefter kokas de och torkas. Sedan kan de användas som ingrediens i grytor och soppor eller avnjutas som krispigt tilltugg.

Gräshoppor

Tillagas och säljs som en delikatess i Mexico. Vanligast förekommande är den i delstaten Oaxaca där den serveras rostad och kryddad med mexikanska kryddor. Gräshoppor är också, tillsammans med mopanelarven, ett mycket vanligt livsmedel i delar av Afrika.

Asiatisk jättebålgeting

Denna gigantiska geting och det ekosystem av liv som hittas i dess bon med ägg, larver och puppor kan alla omvandlas till mänsklig föda. Deras stick är väldigt giftigt, men med varsam hantering, preparering och tillredning så transformeras getingarna till delikatesser. Getingarna lockas med exempelvis whisky och fångas in i burkar. Äggen, larverna och pupporna tas direkt från boet och kan sedan tillagas på olika sätt. Smaken av den asiatiska jättebålgetingen beskrivs som god men mycket stark.

Noshornsbagge

Kan påträffas i drivbänkar i växthus. Dessa ska vara goda att äta efter att ha stekts i smör. Se till att plocka ur tarmen innan tillagning bara.