Något som kommit till flera personers kännedom är hur köttindustrin påverkar miljön. Detta har lett till allt fler väljer att äta mer vegetariskt eller veganskt. Detta har lett till en större efterfrågan på olika typer av produkter.

Det finns idag en hel uppsjö av alternativ till kött för de som väljer att äta mindre kött. Många butiker har egna sektioner för olika alternativ till kött. Andra butiker, som Happy Vegan, säljer enbart produkter som är helt veganska. Det finns även betydligt fler inspirationskällor i form av recept på vanliga receptsidor, bloggar och kanaler på Youtube som ger tips på vegansk eller vegetarisk kort.

Protein

vegetarisk mat är hälsosam

En vanlig oro bland de som inte har så mycket erfarenhet av köttfri mat är att mat fri från animaliska produkter inte innehåller tillräckligt med protein. Det finns en stor mängd med alternativ för att använda som proteinkälla. Kyckling innehåller cirka 20 gram protein per 100 gram kyckling. Gula ärtor, kikärtor och många typer av bönor innehåller också cirka 20 gram protein per 100 gram. Gryner, fröer och nötter är också livsmedel med höga halter protein. Dessa innehåller dessutom fibrer, fetter som är mycket mer hälsosamma än de i animaliska produkter samt många andra näringsämnen som vi behöver få i oss. Sojabönor är ett livsmedel som innehåller närmare 40 gram protein per 100 gram. Detta gör att det innehåller dubbelt så mycket protein som kyckling. Av sojabönor görs dessutom många av de produkter som kan köpas vilka ska kunna vara snarlika kött.

Köttlika produkter

Att göra produkter som är snarlika köttprodukter men som inte innehåller kött finns det delade meningar om. En del hävdar att det är dåligt eftersom konsumenten förväntar sig att det ska smaka som köttprodukten och när det inte gör detta så väljer konsumenten att inte köpa det mer. Andra menar på att det är positivt eftersom det gör att tidigare recept fortfarande går att använda och det förenklar den sociala biten så länge det kan variera om en person äter kött eller inte. Sen är det som med så mycket annat att utveckling tar tid och det bara är fråga om tid innan det finns köttfritt kött som smakar, doftar och känns lika. Då kan de som tidigare gillade de smakerna övergå till köttfria produkter utan några besvär.En produkt som blivit väldigt lyckad är oumph. Oumph är gjord på sojabönor och har en pulled pork liknande karaktär. Då Max hamburgare presenterade sin BBQ Sandwich var det flera som åt den flertalet gånger i tro om att den innehöll kött och tyckte om smaken. En mindre känd produkt är tzay. Tzay beskrivs ofta som kycklingliknande och använd i maträtter som wook eller snarlikt är det få som märker en större skillnad. Även tzay är gjord av soja. Sedan finns det flera olika varianter av köttfria korvar, köttbullar, schnitzlar och färser. Smak och kvalité av dessa kan variera beroende på tillverkare. Sedan finns även andra produkter som tofu för de som vill ha alternativ på alternativ till kött. Även pålägg finns som köttfria alternativ. Köttfri skinka, salami, leverpastej och kaviar tillsammans med mjölkfritt smör lämnar ett mindre avtryck på miljön än vad en traditionell frukost skulle göra där produkterna innehöll animaliska produkter.