Ätbara insekter är klimatsmarta, näringsrika och goda!
De äts idag redan av ca 2 miljarder människor världen över.

Smarta människor äter insekte!

Om alla skulle äta som vi svenskar gör idag skulle vi behöva 3,7 jordklot och den största anledningen till det är att vi äter så mycket kött. Ca 18 % av utsläppen av växthusgaser kommer från köttproduktion och ca 26 % av jordens isfria landyta är idag betesmark. För att mätta världens växande befolkning utan att tära på jordens resurser behöver vi ett alternativ till kött och det är där insekter kommer in i bilden.

Rädda planeten, ät insekter

Enligt FN är insekter en del av lösningen till framtidens livsmedelsförsörjning. Insekter är klimatsmarta för att de är så effektiva att föda upp. De kräver mindre vattenresurser, mindre foder och mindre odlingsareal än annan djuruppfödning. Odlade syrsor och mjölmask har dessutom visat sig släppa ut mindre växthusgaser.

Hakuna Mat resurseffektivitet

Hakuna Mat ätbara insekter är bra för miljön

Insekter är inte bara bra för vår miljö, de innehåller också massor av bra näringsämnen och mängder protein. Insekter innehåller bra fetter, mycket fibrer och de är rika på viktiga vitaminer och mineraler såsom järn. Genom att äta insekter kan du även tillgodose dig Omega 3.

Hakuna Mat ätbara insekter är näringsrika så visst borde vi äta mer insekter

Det finns omkring 1900 kända ätbara insektsarter vilket innebär att det finns massor med smaker att upptäcka. Insekter ses som delikatesser på många platser på jorden och de kan tillagas på alla möjliga sett. Stekas, friteras, kokas, rostas, grillas m.m. Ett varierande livsmedel helt enkelt.

Hakuna Mat ät insekter!

Här kan ni lyssna på vad Hakuna Mat Ellen hade att säga om ätbara insekter i Gomorron Sverige.

Vill ni läsa mer på ämnet så hänvisar vi till FAO